Posted by Renata On torek, december 10, 2013
Pretekli vikend se je zame tudi uradno začel veseli december :) Božične stojnice, vroče kuhano vino, kič na kubike in sneg so pač idealen recept za pravo praznično vzdušje.

Obiskali smo božični sejem na Dunaju, oz. več božičnih sejmov na Dunaju. Takega izleta sem si že dlje časa želela, zato sem se ga veselila že odkar smo prenočišče rezervirali (že oktobra in tako prišli skozi zelo poceni). 

Dunaj je čudovito in zelo domače mesto. Ne vem, ali se mi tako zdi zato, ker sem bila že tretjič tam (sicer prvič v adventnem času) ali pa zato, ker se tam, kdove zakaj, počutim kot doma in zelo varno. Center ni velik, brez težav se ga obhodi peš, podzemna pa je, tako kot v drugih večjih evropskih mestih mala malca in pravi užitek.

Znamenitosti Dunaja se vsekakor splača ogledati v kakem drugem letnem času, saj vam bodo v tem času sejmi pobrali ves razpoložljiv čas in energijo, poleg tega pa je zelo zelo mrzlo in precej vetrovno. Adventni Dunaj je vsekakor svojevrstno, čudovito doživetje. Nekje sem zasledila podatek, da se na Dunaju v tem času zvrsti 21 božičnih sejmov. Mi smo obiskali tri - enega na trgu pred Rathaus-om oz. mestno hišo, drugega na Trgu Marije Terezije v muzejski četrti ter tretjega pred Schönbrunn-om.

Najbolj presenetljivo je, da se ob takem številu stojnic ponudba niti ne podvaja oz. multiplicira tako zelo, kot bi človek pričakoval. Vsaka stojnica je malo drugačna, posebna in vredna ogleda. Ponujajo vse - od božičnih okraskov, nakita, modelčkov za piškote, suhomesnatih izdelkov, medu, sveč, našla sem tudi ročno izdelana mila, začimbe, čaje in še kaj. 

Stojnice so res pravi raj in paša za oči:

Plastične in steklene kugle za na jelko, takšne ročno izdelane in kitajske. Pa ne le za na smrekco, tudi za na ušesa :)


 Piškoti, bomboni, medenjaki, šamrole, lizike in tudi medene hišice.


Nekatere kugle so res čudovite, ročno poslikane...


...nekatere tudi izvezene oz. 'štikane' in ZELO drage. Na tej sliki se vidi cena 71,90eur. Sicer so bile manjše in malo manj unikatne tudi cenejše, ampak še vedno večinoma od 10eur dalje.


Pa še več obeskov in uhanov...


...sveč in svečk, tablic z napisi in na stotine drugih reči, ki jih nisem uspela poslikat.


Mestna hiša v vsem svojem sijaju je res nekaj posebnega. Definitivno ena najlepših in najbolj veličastnih stavb, ne samo na Dunaju, ampak nasploh.


Žal mi je, da nisem poslikala stojnic s hrano. Očitno sem se takrat ukvarjala z drugimi mislimi :) Ponudba je takšna, da bi človek kar jedel in jedel. Od pivskih in kranjskih klobas, do golaža in gobove juhe v kruhovi skodelici, pečen krompirček, sir raclette na kruhu, obložene bagete, pa čokoladni fondi, palačinke in še in še. Vsaka stojnica ima drugačno ponudbo in razumljivo je, da je pred temi stojnicami še posebej velika gneča.

Za tiste, ki se ne uspejo do mrtvega najesti na stojnicah, pa ponujajo tudi suhomesnate specialitete za domov.


Kuhanega vina nisem slikala, škoda, ker je skoraj iz zlata. Za 2 deci kuhančka v lončku z motivi Dunaja se plača 6,5eur, če lonček vrneš, dobiš 2,5eur nazaj. Se pravi 4eur. Je pa dober in še kako paše v tistem mrazu :)

Še bom šla na Dunaj :)

7 komentarjev :

 1. I've been in Vienna once and I liked the city very much. Afterwards, I have visited other cities, but Vienna and Prague are still my 'to-be 'back' places!
  I don't have a doubt you must have enjoyed there, but I hope you do your Christmas shopping home :-) God, it's so expensive, I don't remember it was that costly when I was there (it was long ago, though)!
  Hey, I have no idea you say 'Dunaj'! So interesting how many names we all have for Vienna!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I totally agree with you! Vienna and Prague are amazing cities :)
   Well wine was really expensive...prices of food were similar to prices here at home. And Santa most definetely doesn't buy his gifts in Vienna :) Maybe just few little souvenirs :)

   Yes, we say Dunaj :) How do you say it - Beč? Like Croatians and Serbians?

   Izbriši
  2. I am a Serbian, Renata,but living in Macedonia. Here, they say just Viena, like most in the world.
   I had to laugh at your remarks about Santa! You're fun!

   Izbriši
 2. Lepo si tole predstavila. Že dolgo si tudi sam želim in obljubljam, da pa naslednje leto obiščem ta sejem, pa mi še ni uspelo.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. DB hvala :) In vsekakor toplo priporočam obisk Dunaja v tem času. Saj ni tako daleč :)

   Izbriši
 3. Uau, tukaj bi pa človek lahko še in še zapravljal...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Res je :) Priložnosti za zapravljanje ne zmanjka hehe :)

   Izbriši