Posted by Renata On ponedeljek, marec 03, 2014
Peka krofov ni noben bav bav. Mene so vedno vsi strašili s tem, kako hudo zakomplicirano je. Pa ni. Samo čas si je treba vzet, malo raziskat, se držat navodil in seveda ne obupat ob prvem poskusu, saj veste da vaja dela mojstra ;)

Jaz sem se lani prvič opogumila in jih spekla po Tanjinem receptu s Kulinarike. Recept me je tako navdušil, da nimam niti namena poskušat kaj drugega ali kakorkoli spreminjat recept. Zato v nadaljevanju povzemam omenjen recept in dodajam še par trikov in navodil, tako da vam ne bo treba raziskovat.

Vsi se čudijo, zakaj si dajem dela. Ah, le zakaj. Prvič zato, ker mi je to v veselje, drugič pa zato, ker je kupovanje krofov prava loterija. Včasih dobiš tistega krasnega puhastega, ki se topi v ustih, včasih pa krof, ki ni krof, ampak prej buhtelj oz. je tako suh, kot da je že odsedel kak dan v pekarni.

Pa tako preprosto je, res! Evo, dokazi v slikah ;)


Sestavine:
1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
2 kocki kvasa (v originalnem receptu je pecilni, jaz ga ne dam not)
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilij sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka

Najprej 2,5dl mleka segrejemo (mleko mora biti toplo, ne vroče! Toliko, da brez težav pomočite prst vanj), mu dodamo žličko sladkorja (sladkor aktivira kvas) in vanj nadrobimo dve kocki kvasa ter postavimo na stran.

Rumenjake, sladkor in vanilij sladkor stepamo, z mešalnikom z metlicami, da postane masa penasta in naraste. Dodamo olje, limonin sok in rum ter sol. Nato metlice zamenjamo s kavljem oz. s svedri (namesto mene zmeša aparat, ampak navaden ročni stepalnik je prav tako učinkovit, ni razlike).
V posodo dodamo moko ter kvas in preostanek mleka (torej 2,5dl). Potem pa mešamo 15 minut. Ampak res 15 minut.


Zato je fino imet robotka :) Na roke tudi gre, ampak če imate robotka, lahko v teh 15 minutah pripravite mizo, pogrnete nekaj, na čemer boste hajali krofke, tehtnico in ostro moko za posipanje.


Po 15 minutah, ko se masa ne prijema več sten posode (jaz včasih dodam še kako žlico ostre moke, če se prijema), je masa gotova. Z žlico nato zajemamo maso - jaz te kupčke tehtam, zato da so krofi enako veliki. V original receptu so krofi zelo veliki, jaz pa raje delam manjše (ki so še vedno veliki). Kupčke tehtam, da so vsi enako težki od 50 do 55g.


Nato kupčke z rokami zvaljamo v kroglice. Maso je treba kar konkretno stisniti med dlanmi, testo ne rabi nobene nežnosti :) Le tako nastanejo lepe kroglice.


Pri kroglicah se je vredno potrudit. Lepše ko so, lepši bodo krofki. Nato jih hajamo 15 minut na eni strani, nato jih previdno obrnemo in hajamo še 15 minut na drugi strani. Pri hajanju pazite, da so na toplem, npr. blizu radiatorja in da ne delate prepiha! Te pol ure rabijo toploto in mir.


V teh zadnjih 15 minutah pripravimo olje. V posodo ga zlijemo za ene 2-3 prste in segrejemo. Vendar ne preveč! Toploto preverimo z ročajem kuhalnice - ko gredo ob ročaju gor mehurčki, tako kot na sliki, je olje ravno prave temperature in ogenj znižamo na nekaj srednjega.


Krofki so shajani, narasli so na dvakratno velikost. Na vrhu se je testo malo posušilo in ta del gre naprej v olje, torej na glavo. Na spodnjem delu, kjer se je krof držal podlage, je ploščat - ta del mora gledat ven iz olja, ker se bo napihnil in krof bo lepo okrogel.


Torej krof gre v olje in posodo pokrijemo s pokrovko, da se speče tudi na sredini in da se napihne v žogico. Po 4 minutah posodo odkrijemo, krofe obrnemo in nepokrite cvremo še 4 minute.


Glejte na uro, krofi pa naj se ne gužvajo v posodi. Če je olje ravno prave temperature, bodo krofki zlato rjave barve. Če je prevroče, bodo pa temno rjavi. Zato prvo rudno specite samo en krof, da vidite, ali je temperatura olja prava. Ko so krofi ocvrti, jih poberemo ven, zložimo na papirnate brisačke, ki bodo vpile nekaj odvečnega olja.


Nato pa jih še tople nadevamo s toplo marelično marmelado (jaz jo segrejem z nekaj kapljicami ruma). Topla marmelada je bolj tekoča, zato je nadevanje veliko lažje.


Iz te mase pride 38-40 krofov, ki so po mojem mnenju ravno prav veliki. Dietni vsekakor niso, niso pa presladki. Tako da 'sladkost' sami regulirate z okusom marmelade in z debelino posutega sladkorja v prahu.


Sladkor v prahu da piko na i...in voila, najboljši krofki na svetu:


Takole zgleda pa od znotraj, puhast, mehek, brez lukenj, sočen in ravno pravšnja količina mamelade! Ahhh, za prste obliznit!


Specite jih! Vzelo vam bo 2-3 ure, nič več!

Pa še ena bonus fotka, ki je še od lanskega leta in sicer miniaturni krofki iz polimerne gline. Taki z marelično marmelado hehe ;)

 

Pa dober tek!

8 komentarjev :

  1. oh, čudovito opisano, samo tisti zadnji dietični pa zmagajo.. ti si kraljica peke, take in drugačne...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Irna :) Iiii to pa je kompliment in pol hehe :)

      Izbriši
    2. uh top recept.. bom mogla sprobat... v soboto sem jih delala se mi niso ravno posrečili :P

      Izbriši
    3. Tanja, probej ;) Upam, da vidim fotko na FB ;)

      Izbriši
  2. A je še kak ostal? Kr skozi ekran so pridišali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, vseh je zmanjkalo v trenu oka :) Še unih umetnih mini krofkov nimam več hehe :D

      Izbriši
  3. Nice! Those donuts look really yummy, Renata!

    OdgovoriIzbriši
  4. Čudoviti krofi ,super recept delam enake!

    OdgovoriIzbriši