Posted by Renata On ponedeljek, maj 25, 2015
Malo o tem in onem, predvsem pa o tistih, ki nam je oblikovanje poklic ali dodaten vir zaslužka.Ustvarjalna sfera v Sloveniji je res velika in raznolika. Toliko imen je, ki jih resnično cenim, toliko takšnih s prepoznavnim stilom in zvenečim imenom.  Toliko takšnih, ki sem jih nekoč opazovala in občudovala le od daleč. Da jim bom nekoč na sejmih segla v roko in da bodo oni spremljali moje delo...to so bile, še ne tako dolgo nazaj, le pobožne želje, ki pa so se končno (ali že) uresničile.
Vam povem skrivnost, kako mi je to uspelo? Pravzaprav ni skrivnost J Je odločitev, ki sem jo sprejela isti dan, ko sem na Facebook objavila prvo sliko. Odločitev, da bom izdelovala unikate.

Kaj je unikat?
Unikat ni samo izdelek sam po sebi, unikat je celoten koncept  določenega oblikovalca. Duša, ki jo oblikovalec vsakokrat pusti v izdelku, pečat, ki ga odtisne na vsak izdelek, preden ga da iz rok. Rdeča nit, ki se nepretrgoma vleče od enega izdelka do drugega in tretjega, od prve do zadnje kolekcije.
Unikat je nekaj, za čimer se skrivajo dnevi, tedni, včasih celo meseci uspešnih in tudi spodletelih poizkusov, iskanja kombinacij, preizkušanja in testiranja in včasih celi kupi zavrženih polizdelkov, ki jih uspešno skrivamo pred javnostjo J

Tej sorti rokodelcev sama rečem ustvarjalci. Vsak si začrta svojo pot, ki zna biti hudičevo trnova, a tudi polna zadovoljstva in notranjega miru. Vsakemu ustvarjalcu, ki ga ceniš kot umetnika, četudi ustvarja z istim materialom kot ti sam, s čisto vestjo pogledaš v oči. Ker sta ubrala vsak svojo pot in samozavestno korakata po njej, brez da bi eden drugega spotikala.

Potem je tu še ena sorta rokodelcev. To so tisti, ki imajo talent in znanje, a sami sebi s svojimi odločitvami najbolj škodujejo. To so tisti, ki – nevede - mečejo polena pod noge samemu sebi. Verjetno zaradi pomanjkanja lastnih idej in ustvarjalnosti, iščejo ideje v albumih drugih ustvarjalcev. Dokler je to namenjeno učenju in preizkušanju novih tehnik, je to seveda odličen način za učenje.  Problem se pojavi, ko se rokodelec  z idejami drugih začne okoriščati – beri: prodajati te izdelke. Imenujte to posnemanje, imitiranje, plagiatorstvo ali kraja intelektualne lastnine. Samo ne imenujte tega unikat. Ker to pač ni.

Slovenija je majhna dežela, ustvarjalno vesolje pa vsaj neskončno. V njem lahko vsak najde svoj planet, svoj svet in krvoločno plenjenje po tistih, ki smo jih drugi ustvarili s svojimi rokami, svojimi idejami in s svojim potom, ki zna včasih biti tudi krvav, iz rokodelca ne naredi velikega imena. S tem tisti, ki to počnete, delate škodo zgolj sebi, svojemu imidžu in s tem kratite svoj čas in energijo, ki bi jo sicer lahko usmerili v ustvarjanje svojega lastnega, unikatnega sveta. Zato vsem takšnim na srce polagam dobronameren nasvet – ko naslednjič ob pomanjkanju kreativnosti brskate po spletu in si ustvarjate 'to do' albume, razmislite, v katero sorto se želite umestiti. 

Vsem tistim, ki imamo svojo pot začrtano, pa so takšne stvari zgolj brca v rit, zaradi katere preskočimo kak kamen več in stopimo naprej in navzgor hitreje, kot  bi sicer J

2 komentarja :

 1. Lepo in super napisano.

  OdgovoriIzbriši
 2. Lepo napisano.
  Upam pa, da je to prebral vsaj kakšen takoimenovaniustvarjalec.
  Bi pa ne bilo slabo tale zapis postaviti na kakšen takoimenovaniustvarjalni sejem saj ti rastejo kot gobe po dežju.

  lp

  OdgovoriIzbriši